optimised for 1024 X 768 Autobuske linijeAutobuske linije DownloadPreuzimanje dokumenata Stanje na putevimaStanje na putevima
Traži vozilo:
Arrow slika: Toyota

Toyota povlači modele prijus i leksus

Japanski gigant u automobilskoj industriji Toyota, povući će 242.000 modela "...

Arrow slika: agencije

Mini USB za automobile

Novije generacije automobila u većini slučajeva stižu do kupaca sa radiom koj...

Arrow slika: Nissan Micra

Nissan Micra

Nissan je objavio prve fotografije i podatke osvježene verzije trenutne gener...

Arrow slika: Opel Astra

Astra najbolja na testu izdržljivosti

Popularni časopis auto motor und sport u svop posljednjem izdanju objavio je ...

Arrow slika: Fiat Panda XL

Nova Panda sledeće godine

Italijanski proizvođač automobila Fiat, priprema novi model u svojoj ponudi, ...

Strana 1 od 69
  <<  < 1 2 3 4 > >>

Latest notifications

Dopunjene autobuske linije

Obavještavamo vas da su dopunjene autobuske linije i svi polasci autobusa za cijelu Republiku Srpsku, dovoljno je da unesete grad polazište i odredište i da dobijete sve podatke koji vas zanimaju

3.9.2012. - www.saobracaj.org


Dopunjena "Download" sekcija

Download sekcija je dopunjena novim dokumentima koje možete preuzeti u svakom trenutku.

3.9.2012. - www.saobracaj.org


Omogućeni komentari članaka

Ubuduće sve vijesti objavljene na sajtu možete komentarisati. U pitanju su tzv. "facebook komentari" što znači da objavljeni komentar može biti vidljiv i na facebooku, ukoliko to želite.

7.12.2011. - www.saobracaj.org


Izmjenjene vijesti

Uvedena mogućnost lakšeg i bržeg pregleda vijesti objvljenih na sajtu, klikom na broj strane u desnoj koloni.

7.12.2011. - www.saobracaj.org


Saobraćaj.org ponovo u funkciji

Nakon kraće pauze www.saobracaj.org je ponovo sa vama, ovaj put u novom ruhu!

17.10.2011. - www.saobracaj.org


Friends
20. decembar 2009

Zimski savjeti

Zimski savjeti

Loše vremenske prilike, kiša, snijeg, poledica i magla nalažu posebnu pripremu vozila i način vožnje u zimskom režimu saobraćaja. Evo nekoliko savjeta kako obaviti pripremu vozila i kako treba voziti u takvim uslovima:


  • Prije startovanja motora obavezno treba provjeriti u kakvom su stanju brisači, može se dogoditi da su potpuno smrznuti. Treba provjeriti da li su uključeni brisači prije startovanja motora. Ukoliko jesu, treba sačekati da se vrate na startnu poziciju, nakon toga ih isključiti, pa potom startovati motor.
  • Nakon startovanja motora potrebno je ostaviti motor da radi za vrijeme dok se uklanja snijeg sa svih stakala. Istovremeno uključiti grijanje u vozilu i ventilator kako bi se stakla odmaglila sa unutrašnje strane. Potrebno je skinuti snijeg sa prednjeg i zadnjeg dijela karoserije, jer ako snijeg ostane na vozilu njegove ivice postaju manje vidljive čime se umanjuje procjena rastojanja vašeg vozila u odnosu na ostala vozila.
  • Treba provjeriti sva svjetla: prednja velika i srednja svjetla, zadnja stop svjetla, svjetla za maglu, poziciona, pokazivače pravca, svjetla za vožnju unazad. Obavezno treba ukloniti naslage snijega ili leda sa svih svjetala.
  • Ako je vidljivost smanjena poželjno je upaliti srednja svjetla čak i danju jer, iako ona možda neće dovoljno osvijetliti put, onda će bar vaše vozilo biti lako uočljivo ostalim učesnicima u saobraćaju.
  • U toku vožnje po snijegu i ledu svi manevri se obavljaju polako i pažljivo (startovanje, usporavanje, kočenje, okretanje vozila, zaustavljanje, itd.) nagli pokreti ne dolaze u obzir po klizavom kolovozu.
  • Ako je glavni kolovoz na usponu jako klizav, potrebno je polako usporiti, a zatim prići vozilom uz desnu ivicu kolovoza (da bi se ostvario kontakt sa podlogom koja je manje klizava) pa polako dodavati gas.
  • Treba izbjegavati penjanje uz klizav uspon neposredno iza drugog vozila, jer ako se dogodi da se ono zaglavi i vi ćete ostati zaglavljeni. Stoga treba smanjiti brzinu pre uspona i održavati malo veće rastojanje u odnosu na vozilo ispred.
  • Ako vozilo počne da se kliza po kolovozu neophodno je da se okrene volan na istu stranu – npr. ako zadnji dio vozila počne da se zanosi npr. u desnu stranu treba okrenuti volan u desnu stranu! U slucaju klizanja ili zanošenja vozila nikada ne treba da se koristi kočnica!
  • Potrebno je smanjiti brzinu znatno prije skretanja u raskrsnici. Treba izbjegavati korišćenje kočnica pri skretanju, već polako smanjiti brzinu, skrenuti, pa naknadno polako povećavati brzinu.
  • Ako se na snijegu vozilo kreće znatno sporije od ostalih vozila potrebno je upaliti sva četiri pokazivača pravca kako bi se na vrijeme upozorili ostali vozači.

Zimski uslovi vožnje mogu biti manje opasni ako se primjenjuju ovi savjeti. Vožnja će biti sigurnija i prijatnija kako za samog vozača tako i za ostale učesnike u saobraćaju.